Eldobta kábeleit az ergo király – Xtrfy M4 Wireless teszt


Az elmúlt időben az Xtrfy több nagyszerű egeret is megjelentett a piacon, a vezetékes M4 után érkezett a cserélhető hátlappal felvértezett M42, majd ezt követte a RocketJumpNinja együttműködésével megtervezett és legyártott, MZ1 névre hallgató rágcsáló. Sok rajongó kérte a cégtől, hogy jelentkezzenek egy vezetéknélküli perifériával, hiszen az iparágban már szinte minden nevesebb gyártónak volt ilyen a palettáján. Szerencsére a svéd alakulat vette a lapot és az M4 Wireless személyében ők is megszabadultak a kábelektől. Nem is akárhogyan, hiszen bár a klasszikus M4 forma megmaradt, megkapta az M42-ből ismerős testreszabhatóságot, sőt még annál is többet. Nézzük is, hogy milyen sikerült az M4 Wireless!

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

 • Súly: 71g
 • Szenzor: Pixart 3370
 • Kapcsolók: Kailh GM 8.0
 • Csatlakozás: 2.4 GHz wireless / USB
 • Kábel típusa: Paracord – Xtrfy EZcord® Pro
 • Polling rate: 125/500/1000 Hz
 • CPI: 400–19000
 • Talpak: Teflon (PTFE)
 • Állítható RGB
 • Állítható LOD és Debounce értékek
 • Kompatibilitás: Win XP/Mac OSX 10.1
 • Akkumulátor: 500 mA – akár 75 óra üzemidő

Az Xtrfy hozta az előző szériáknál megszokott kötelezőt. Egy egyszerű, de kellemesen megdesignolt doboz fogadott minket. A doboz tartalma sem okoz meglepetést. Kapunk egy USB-C | USB-A kábelt, egy USB-C | USB-A átalakítót és természetesen a vezetéknélküli vevőegységet. Ezen kívül a szokásos keycapek és ajándéktalpak sem maradhatnak ki, ennél többet nem is kívánhatna az ember. Sőt, egy csavarhúzó is segít bennünk majd a személyreszabás során.

Külalak, gombok

Ha látott M4 egeret az ember, akkor túl sok meglepetés nem érheti. Egy közepes méretű, ergonomikus egérről beszélhetünk. A pehelysúly eléréséhez a szokásos lyukacsos megoldást választotta a gyártó, az egér oldalán is megtalálhatjuk ezeket. A görgő alatt is találunk egy gombot, melynek az egér alján található gombokkal adhatunk feladatot. Lehet RGB váltó gomb, de ha éppen úgy akarjuk, akkor akár PGDN billentyűként is funkcionálhat.

Az oldalsó gombokban sem kellett csalódnunk, kellemes lenyomásúak, a méretük is kellően nagy, nem lesz gondunk az eltalálásukkal. Az egér alján az Xtrfy-től megszokott testreszabást biztosító kezelőgombokat találjuk. Itt állíthatjuk a DPI, Polling rate, RGB, LOD értékeket a saját szájízünk szerint. Az egér különböző színek segítségével jelzi az éppen aktuális értékeket, a manualban természetesen ezt szépen le is vezeti nekünk a cég. Az egér alján a mostanság már standardnak tekinthető PTFE teflon talpak figyelnek, így hibátlanul csúszik az egér gyakorlatilag bármilyen felületen.

A kapcsolók ezúttal is a kínai Omron helyett Kailh GM 8.0-ak, melyek nem csak kellemesebb és határozottabb kattintási élménnyel szolgálnak, hanem jóval tovább is bírják a gyártók specifikációja szerint. Nem is volt rájuk panasz, nagyon jól tette a dolgát az összes gomb a különféle felhasználási helyzetekben. Az RGB ezúttal visszafogottabb, mint amit megszokhattunk, de így is kellemes dísze lesz majd az asztalnak az M4 Wireless. Találunk két csavarozható részt is, igazán egyedülálló funkciót köszönthetünk benne. A csavarok állításával az egér súlyközéppontját állíthatjuk, így tényleg nem áll semmi sem a személyre szabás útjában.

A szenzor

A specifikációkat meglátva már borítékolható volt az eredmény, hiszen korunk egyik legkiválóbb szenzora, a direkt vezetéknélküli célra kifejlesztett, a PixArt 3370 kapott helyett az Wireless M4-ben.

A biztonság kedvéért ráellenőriztünk a polling rate-re és egy-egy hevesebb egérrántásra, de nem tapasztaltunk sehol sem problémát.Legyen szó egy-egy keményebb Valorant Operator rántásról vagy épp egy intenzív Fortnite build fightról. A szenzort a többi 3360/3366/3389 variánshoz hasonlóan érdemes ~1800 CPI alatt használni kompetitív körülmények között az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

A kábel

A gyártó a megszokott adapteres megoldást választotta, így minél közelebb tarthatjuk az egérhez a Wireless egységet, a stabilabb és lagmentesebb kapcsolat érdekében.

Akkor sem kell szomorúnak lennünk, ha néha töltés közben is használnák. Sőt! Az Xtrfy EZCord fantázianévre hallgató kábelének “Pro” kapta meg az egér, a régi M42 és M4 egeremhez képest tényleg érezhető a javulás. Az EZCord és az összes “paracord” kialakítású kábel lényege, hogy a kábel gumiburkolat (vagy gumi+szövet) helyett csak egy puhább szövetborítást kap, így a merevsége, illetve súlya fényéveket javul és kevésbé zavar minket a mindennapi használat során.

Verdikt

Az Xtrfy ezúttal sem hibázott, a sokak által közkedvelt M4 kialakítását tökéletesen ültette át vezetéknélküli formában is. Az M42-ből kölcsönvett cserélhető hátlap, illetve a súlyközéppont állíthatósága a kategóriában szinte egyedülálló szabadságot ad a játékosoknak. A sokat bizonyított PixArt 3370 szenzor ezúttal sem hibázott, bármilyen körülményen között megállja a helyét. A 71 grammos súly is pozitívum, nem a 60 alatti kategória, az akkumulátornak sajnos kell az a pár plusz grammot felemésztő hely a rágcsáló belsejében. A szoftver hiánya zavaró lehet néhány felhasználó számára, hiszen makrókat és hasonló okosságokat nem fogunk tudni állítani az egéren. Szerencsére a fizikai gombokkal szinte teljes mértékben testre tudjuk szabni, egyedül az extrább DPI/CPI értékeket használó felhasználók lehetnek bajban, hiszen ezt csak fix lépésekben tudjuk állítani.

Pozitív:

 • Kiváló szenzor
 • Kellemes súly
 • Cserélhető hátlap
 • Állítható súlyközéppont
 • Kaihl GM 8.0 kapcsolók
 • Jó anyagminőség és felépítés
 • Nem fut felesleges driver a háttérben
 • Hibátlan Wireless kapcsolat

Negatív:

 • A driver hiánya néhányaknak zavaró lehet, a manualt többször is át kell lapoznunk, hogy tökéletesen belőjük az egeret

Értékelés: 9.5/10 – Ajánlott vétel 

Az Xtrfy M4 Wireless elérhetősége: https://xtrfy.com/mice/m4-wireless/


Vélemény, hozzászólás?