Kényelem mindenek felett – SR600F RD gamer szék teszt


Az elmúlt időszakban több SPC Gear termék is átfutott a kezeim alatt, de ezúttal egy kis kitérőt teszünk a szokásos tech eszközök világából. A cég az elmúlt időszakban nem csak headsetek, egerek és egyéb perifériák gyártásával és tervezésével foglalkozik. A repertoárban megtalálhatunk asztalokat, székeket, vagy épp ezekhez tartozó apró kiegészítőket is. Az SPC Gear többféle szék eladásával is foglalkozik, melyek között mindenki megtalálhatja a számára megfelelő paraméterekkel felvértezett ülőalkalmatosságot. Gyakorlatilag 140-től 195 centiméterig bármilyen magasságú felhasználó boldogan távozhat a cég webshopjábó. A székek nagy része 150 kiló statikus (~120kg dinamikus) súlyig van hitelesítve, így itt sem kell kicentizni a dolgot a vásárlóknak, bírni fogják.

Nézzük is, hogy mit tud az SR600F RD!

Doboz, specifikáció

A csomagolást nem tolta túl az SPC Gear, de felesleges itt lett volna. Egy óriási, nehéz dobozban érkezett az SR600F. A dobozban igényesen, logikus módon voltak elhelyezve a szék egyes elemei. A székhez járó csavarokat és egyéb kiegészítőket egy saját logóval ellátott külön “dobozban” találjuk meg, nem egy egyszerű átlátszó zacskóban. Ezen kívül gyakorlatilag az összeszerelési instrukciókat kapjuk még, nem is hiányzik más.

Nem egyszerű zacskóban érkeztek ezek a kiegészítők sem.

A széket leginkább a 170 és 195 centiméter közötti felhasználóknak ajánlja a cég, a nagyobb számozás is erre utal. Ahogy fentebb is említettem, a teherbírás statikus terheléssel 150kg-ig van hitelesítve, ez azt jelenti, hogy 120 kilogrammig a különféle mozgásokat, helyzetváltozásokat belekalkulálva is teljesen megállja a helyét a szék. A támla 170 fokban hátradönthető, így gyakorlatilag el is feküdhetünk benne ha szeretnénk. A gyártó pedig csak szimplán 4D technológiával jelölte a kartámlát. Nem véletlenül, hiszen gyakorlatilag minden irányban állíthatjuk. Ha szeretnénk, akkor jobbra-balra, előre-hátra is személyre szabhatjuk, de a magasságát is alakíthatjuk a saját szájízünk szerint.

Összeszerelés

Fekete-piros design

Ilyen jellegű székkel még nem volt tapasztalatom, így teljes mértékben magamra aggathatom a kezdő kifejezést. Ennek ellenére is hamar sikerült összerakni a széket egy kis testvéri segítséggel. A dobozban található leírás teljesen érthető, átlátható bárki számára. Néha egy-egy lépés azért nyúlt el, mert egyszerűen “féltem” hozzányúlni a szék egy-egy eleméhez, ám a legtöbb esetben egy-egy határozott mozdulattal tökéletesen sikerült becsavarni vagy bepattintani az adott alkatrész. Körülbelül 45-50 percet vett igénybe a procedúra, legközelebb ez már valószínűleg fél óra alatt is meglenne.

Kukucs!

Hosszútávú tapasztalatok

A kerekeknél sem spórolták ki az anyagot

A szék lassan egy hónapja érkezett meg, mindenképp szerettem volna írni tapasztalatot a hosszútávú tapasztalatokkal, hiszen egy ilyen jellegű terméknél nem biztos, hogy pár óra vagy nap alatt kialakul a végleges verdikt. Fontos adalék, hogy egy nagyon rossz minőségű, teljesen “statikus” széket váltott le, ehhez tudom hasonlítani. Az első beleüléskor kiderült, hogy ez bizony tényleg egy másik világ. Az utóbbi időben előfordult, hogy fájt a hátam egy-egy hosszabb írás vagy játék session után, ahogy elfoglaltam a helyem a székben éreztem, hogy a hátam rendes támasztást kap, ez hosszútávon is megmaradt, nagyon meg tudja hálálni az ember gerince az ilyet. Nálam valamiért a párnamentes kivitel volt kényelmesebb, de az ismeretségi körömben végzett mini-felmérés alapján ez bizony egyénenként változó.

Kényelemre nem lehet panasz

A másik fontos kiemelendő dolog az a testreszabhatóság. Nem tetszenek a fej és derékpárnák? Két másodperc alatt eltávolíthatod őket. Túl alacsony a kartámla? Egy gomb és máris emelhetsz rajtuk. Kellett pár nap mire mindent sikerült beállítani, de ezután már semmi sem állhatott az egésznapos kényelem útjába. Az anyagminőségre sehol nem lehet panasz, a szék főelemeitől a kispárnákon át a kerekekig mindenhol érződik a jó minőségű megmunkálás. Az F betű a nevében a szövetborításra utal, de elérhető bőr változatban is, ha valakinek épp az jönne be.

Kényelmes párna

Verdikt

Nem csak kényelmes, szép is!

A szék a százezer forinthoz közeli árával bizony már olyan kategóriát karcol, ahol a felhasználónak jól meg kell gondolnia mire költi a pénzét. Ám ilyenkor érdemes számításba vennünk, hogy hosszú távon bizony kellemetlen egészségügyi panaszokat okozhat egy-egy rosszul kiválasztott, kevésbé ergonomikus és testreszabható ülőalkalmatosság. Ennek tükrében már nem is tűnik olyan soknak a felhasználói ár, mellyel remélhetőleg évekig elleszünk majd.

4D állíthatóság

Pozitív:

  • Kellemes anyagminőség
  • Végtelen testreszabhatósásági faktor, szinte mindent állíthatunk
  • Könnyű összeszerelhetőség, egyértelmű segédlet
  • Kényelmes több hét után is
  • Könnyen gurul ha épp helyezkednénk, de csak úgy magától nem fog elgurulni, sikerült belőni az arany középutat.
  • Ajándék fej és derékpárnák
  • Nem műanyag kerekek

Negatív:

  • Borsos árcédula
  • A 160mm-es lift távolság lehetne egy kicsit több

Értékelés: 9/10 – Ajánlott modell

Bővebb információ a székkel kapcsolatban:

https://spcgear.com/en/product/sr600f-rd/

 


Vélemény, hozzászólás?