Bluetooth álom? – Shure AONIC 50 fejhallgató teszt


Ha a Shure névvel találkozunk valahol, akkor bizony egyből a minőségi, hangtechnikával összefüggő eszközökre gondol mindenki. Elsősorban a fej- és fülhallgatóikba futhat bele az ember a nagyvilágban, de mikrofonok terén is kiváló megoldásokkal szolgáltak az elmúlt évtizedekben. Elég csak a november elején tesztelt MV7-re gondolnunk. Mely XLR és USB kapcsolatos megállja a helyét a nagyvilágban, így kezdő streamerek és podcasterek számára is ideális lehet. Ezúttal az Aonic 50-re hallgató fejhallgatót vetettem górcső alá, mely a modern igényeknek megfelelően Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik, ráadásul nem is akármilyennel.

A csomagolás és alapadatok

Fülhallgató típusa Fejhallgató
Adatátvitel Vezeték nélküli
Csatlakozás Bluetooth
Min. frekvencia 20 Hz
Max. frekvencia 20000 Hz
Érzékenység 97 dB
Hangerőszabályzó Van
Tömeg 400 g

A csomagolás itt már önmagáért beszél. Ezt első pillantásra is leolvashatjuk, hiszen a szokásos négyszög alakú dobozforma helyett egy kör alakú csomagolással találkozunk. Nem véletlenül, hiszen a fejhallgatóhoz egy roppant elegáns tok is tartozik, mely a mindennapi viszontagságoktól kiválóan megvédi a fejhallgatót, bárhova is cipeljük. A mikrofonhoz tartozik egy 3.5mm-es véggel ellátott Jack kábel és egy USB-C kábel is, melyet nagy meglepetésemre nem csak töltésre, hanem zenehallgatásra is használhatjuk. Így gyakorlatilag 3 módon szólaltathatjuk meg a fejhallgatót: Bluetooth, 3.5 jack és USB-C.

 

Fejhallgató a mindennapokban

Ha pár szóval kellene jellemezni, akkor a természetes és lineáris jut az ember eszébe, de ha kell a kis basszus és a dög, akkor az is megfog érkezni. Rengeteg részlettel találkozhatunk, a basszus nem ül rá mindenre és a magas sem nyom el semmit, teljesen részletes, ám nem fárasztó. A kényelemről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, több órás használat közben sem okoz semmilyen problémát, nem nyom, nem szorít. Nyári kánikulában már határeset lehet, de a mostani időszakban megállja a helyét.

Minőség

Fém és bőr jellemzi a fejhallgatót, teljesen más liga, mint a Sony hasonló megoldása és ezt teljesen jó értelemben véve értem. Egyedül a kagyló műanyag, de az sem a kopogós, gagyi, hanem az igényesebb fajtából származik. A gombok lehetnének egy fokkal határozotabbak, a play-pause-nál van kis delay, de sokkal jobb mint a különféle touch megoldások. Hangerőállításnál is hasonló tapasztalatokkal találkozik az ember, egy kis megszokás után nem lesz gondunk vele.

Hívás minőség

Több területen is izzasztásra került a modell, így PC-MAC Skype, de telefonos körülmények között is bizonyítania kellett. Természetesen itt sem tapasztaltunk semmilyen problémát, a visszajelzések alapján megfelelő hangerővel hallottak a vonal másik felén és nekem sem volt problémám ezzel. Ebben a módban pl. Mac OS-en érezni lehet, hogy Codec-et vált a fejhallgató, de amint vége a mikrofon használatának szépen visszaállunk AAC-re, ahogy azt kell.

Hangerő

Számomra megfelelő volt, de el tudom képzelni, hogy néhány felhasználó elfogadna egy fokkal magasabb hangerőt is. A hangerő állításának lépései jól érezhetőek, talán az utolsó lépésnél egy fokkal nagyobbat ugrik, mint amire az ember számítana, de ez is megszokás kérdése. Ha kábellel kötöttem össze, akkor javult a hangerő, a felbontás és a részletesség is, így ha valaki ezekre vágyik, akkor mindenképp érdemes egy próbát tennie Jack csatlakozók segítségével is.

Ergonómia

Nem kis fejhallgatóról beszélünk, így az összecsukás is teljesen esélytelen. Ha valakinek ez szempont, akkor teljesen érthető, ám nem itt fog elvérezni a fejhallgató. Ahogy fentebb is írtam, kényelmes, órákon keresztül sem zavarja az ember fejét, ám értelemszerűen nem olyan kecses, mint egy AirPods Max. A jobb kagylón találhatjuk meg az összes gombot, itt van a zajszűrésre szolgáló csúszka, a bekapcsoló gomb és léptetést ellátó gombok is. Az első napokban volt hogy mellényúltam, de pár nap alatt megszokták az ujjaim a gombok helyét és határozottan, hiba nélkül tudtam vezérelni a fejhallgatót.

Zajszűrés és Ambient

Sokaknak már az alap, passzív zajszűrést biztosító bőr párnák is elegendő zajszűrést biztosíthatnak, de ha kell akkor természetesen aktiválhatjuk az aktív szűrést is. Szerencsére nem sokat szól bele a zenébe, de mégis gyengít a környezetünk zavaró hangján. Legyen szó gépelésről vagy épp tömegközlekedési eszközről. Telefonálásnál is jól jöhet az ANC, hiszen akkor kristálytisztán fogjuk hallani a másik felet is. Az Ambient Hearing, a zajszűrés ellentettje, azaz a zene mellé felerősíti külvilágunk hangjait. Így ha valaki hozzánk szólna vagy csak simán jobban szeretnénk hallani a külvilágot, nem kell levennünk a fejünkről, hanem a csúszka megfelelő mozdításával felerősítve hallhatjukj ezeket.

Akkuidő

A fejhallgató a gyári specifikációk alapján 20 órát bír egyetlen feltöltéssel. Egész napos használat után általában 50% környéki értéket szokott kijelezni a Mac OS gyári bluetooth menüje, így teljesen reális a 20 óra, nem hazudik itt sem a gyártó. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy az esetek nagyrészében kikapcsolt ANC-vel használtam a fejhallgatót, azzal előfordulhat, hogy már kevesebb értéket kapunk.

Bluetooth + mobil applikáció

A mobil applikációt felrakva látszik, hogy itt sem aprózta el a Shure fejlesztőgárdája. Egyből felajánlott egy frissítést az app, melyet szépen le is rendezett a fejhallgatóval. Ha a megfelelő codecet használjuk, akkor szeptember 7-e óta hardveres EQ-ra is lehetőséget kapunk, ezeket a fejhallgatóra menti el a program és az összes alkalmazásban működik. Régen itt kritika érte a gyártót a szoftveres és csak saját programban működő szoftveres EQ-n, de odafigyeltek a felhasználói visszajelzésekre.

A bluetooth kapcsolat végig tökéletes volt, pedig négy platformmal is párosításra került az elmúlt hetekben. Android, iOS, Windows 11 és Mac OS is szerepelt a repertoárban, de minden egyes operációs rendszeren hibátlanul tette a dolgát. Hívásnál előfordul, hogy leveszi az aktuális codec-et valamilyen gyengébbre, de amint vége, azonnal visszaáll. Ezt leginkább Mac OS alatt vettem észre.

Verdikt

Ilyen magas árért az ember elvár egy minőséget, melyet azonban nem minden esetben kap meg. Ezúttal nem kellett csalódnunk, mind felépítésileg, mind hangzásilag egy nagyon ütős terméket rakott le az asztalra a Shure. Ha igényesen szeretnénk zenét hallgatni, de lemondanánk a kábelekről, akkor kiváló választás lehet az Aonic 50

Pozitív:

  • Hibátlan hangzás
  • Kiváló felépítés és anyaghasználat
  • USB, Jack és Bluetooth csatlakozás
  • Zajszűrés és felerősítés
  • Ajándék igényes tok
  • Kellemes mobil applikáció, hardveres EQ szeptember óta

Negatív:

  • Masszív felépítése miatt nem annyira hordozható, nem csukhatjuk össze

A pontszám: 9.8/10 – Különösen ajánlott vétel

A termék hivatalos weboldala: https://www.shure.com/en-MEA/products/headphones/aonic50

 


Vélemény, hozzászólás?