A profi mindenes – Shure MV7 mikrofon teszt


Ha a Shure névvel találkozunk valahol, akkor bizony egyből a minőségi, hangtechnikával összefüggő eszközökre gondol mindenki. Elsősorban a fej- és fülhallgatóikba futhat bele az ember a nagyvilágban, de mikrofonok terén is kiváló megoldásokkal szolgáltak az elmúlt évtizedekben. Elég csak az a 1950-es években bemutatott Shure 55S-re vagy éppen a jelenleg is roppant népszerűnek tekinthető SM7B-re gondolnunk. Bizony, az 1950 nem elírás..lassan egy évszázados múltra tekinthet vissza az 1925-ös alapítású amerikai cég. Ezúttal az MV7 névre keresztelt mikrofon járt nálam, mely valamilyen szinten az SM7B kistestvérének is tekinthető, néhány esetben pedig praktikusabb is lehet a felhasználók számára. Nézzük is, hogy mi is tud a kicsike!

A csomagolás és alapadatok

Kezdjük a szokásos specifikációkkal:

 • Dinamikus mikrofonról beszélhetünk
 • Cardioid karakterisztikával rendelkezik
 • Min. frekvencia 50 Hz
 • Max. frekvencia 16000 Hz
 • Impedancia 314 Ohm
 • Érzékenység -55 dB
 • Mintavételi sebesség és bitmélység: 48 kHz/24bit
 • Csatlakozás: Micro USB, XLR, 3.5 mm Jack
 • Méret: 164mm x 156mm x 92 mm
 • Tömeg: ~550g

A csomagolás semmi extra, egy designos dobozban érkezik hozzánk a mikrofon és a hozzá tartozó kiegészítők. Fontos, hogy a teljesen alap csomagban nem kapunk egy kis bipodot sem ajándékba, így ha nem akarunk boom armos megoldásokkal operálni, akkor is szükségünk lesz egy egyszerű mikrofonállványra. A mikrofonon kívül még két fontos kiegészítőt találunk a dobozban. Az egyik egy MicroUSB | USB-A, míg a másik egy MicroUSB | USB-C. Ezen kívül még megvásárolható hozzá egy MicroUSB | Lighning kábel is, így iPad/iPhone felhasználók is kihasználhatják a mikrofon nyújtotta előnyüket.

Összeszerelés

Mivel itt alapból nem jár semmilyen állvány vagy kar a mikrofon mellé, így fogós kérdés ez a témakör. Hiszen ahány állvány, annyi összeszerelés. Szerencsére szabványos menettel rendelkezik a mikrofon, így csak a képzeletünk szab határt, hogy milyen módon rögzítsük és használjuk a mikrofon a mindennapjaink során.

Hang / csatlakozás

A mikrofon kardioid karakterisztikával bír, amit a fenti kép tökéletesen elmagyaráz. A mikrofon a megfelelő irányba fordítva a “hátulról” érkező hangok nagy részét nem fogja fel, így például a billentyűzetünk hangja kevésbé fog belehallatszódni, ha az a mikrofon mögött kap helyett. A mikrofon XLR és USB csatlakozóval is rendelkezik. Az XLR csatlakozó kihagyhatatlan eleme az ilyen minőséggel bíró mikrofonoknak, míg az USB jelentősen megkönnyítheti a használatot a kezdőbb felhasználók számára, vagy éppen azok számára, akiknek fontos a hordozhatóság és plug’n’play működés, mely az USB csatlakozónak hála pillanatok alatt biztosított. Ezen kívül egy 3.5 mm Jack csatlakozót is találunk az egység hátulján, ennek segítségével on-the-fly monitorozhatjuk is a mikrofon hangját az oda bedugott fejhallgató segítségével.

HyperX Cloud 2 Wireless:

MV7:

A hangra nem lehet panaszunk, bármilyen körülmény között megállja a helyét. Kiváló minőségű volt a Discord (itt is a Discord bitrate-je limitál minket, nem a mikrofon) vagy in-game kommunikáció is a mindennapok során. Ám a mikrofon tudása podcastek felvételénél vagy magas minőségű streameknél jön ki igazán, ha csak játék közben akarunk kommunikálni, akkor jóval szerényebb áru társai is jó választások lehetnek. A lenti pár másodperces hanganyagban a mindennapok során használt Cloud 2 Wireless mikrofonjával hasonlítottuk össze, a mondat ugyanabban az időpontban hangzott el, egyszerre történt a rögzítésük Garageband segítségével. Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy ég és föld a különbség.

Szoftver

A Shure szoftverek terén sem finomkodott, Mac OS, Windows, Android és iOS platformokon is megtalálhatjuk a hozzá való szoftver. Külön öröm, hogy az ARM alapú Macintosh gépeken is tökéletesen működik a szoftver, bár egyelőre még csak Rosetta-n keresztül. A szoftverben lehetőségünk van egy automata mód beállítására, itt csak néhány opciót állíthatunk. Ha szeretnénk, akkor átnyergelhetünk a manuális fülre is, ahol tovább finomhangolhatjuk a kicsikét. A szoftver értelemszerűen csak USB csatlakozás esetén használható, XLR összeköttetésnél más módon kell alakítani a hangot.

Kezelés

Egy rövidebb bekezdést mindenképp megérdemel a kezelés is. A Shure igazán okos megoldással ált elő a mikrofonon megalkotásánál. Nem kell feltétlenül a szoftverre hagyatkoznunk minden funkciónál. A mikrofontesten érintésérzékeny gombokat találunk, melyekkel némíthatjuk a mikrofont, állíthatjuk a fejhallgatós monitorozást, vagy épp kicsit húzhatunk a Gain szinteken is. A szoftverben zárolhatjuk a beállításokat, ha nem szeretnénk, hogy véletlen érintésekkel elállítsuk azokat.

Verdikt

Ahogy az árkategória indokolja, itt bizony egy profi mikrofonnal van dolgunk, szerencsére profi körítéssel is. Ha akarjuk működik teljesen plug’n’play USB módban is, de a már saját hangeszközökkel rendelkező felhasználók is pillanatok alatt beilleszthetik a rendszerbe az XLR csatlakozónak hála. In-game és Discord kommunikációnál az adott csatorna és technológia lesz a limitáló tényező, nem a mikrofon. Podcastereknek és profi streamereknek is kiváló választás lehet, főleg, ha fontos a hordozhatóság is néha napján.

Pozitív:

 • Profi hangminőség
 • Hibátlan anyaghasználat és felépítés
 • USB és(!) XLR csatlakozás
 • 3.5 Jack a monitorozáshoz
 • Szabványos menet állványhoz, karhoz
 • Érintős felület a mikrofontesten
 • Hibátlanul működik gyakorlatilag összes platformon

Negatív: 

 • Elfért volta a csomagban egy MicroUSB | Lightning adatper
 • Borsos árcédula, de a minőséget meg kell fizetni (Ez inkább semleges, de semmiképp sem pozitív)

A pontszám: 9.5/10 – Ajánlott vétel

A termék hivatalos weboldala: https://www.shure.com/en-US/products/microphones/mv7


Vélemény, hozzászólás?