A következő szint? – Xtrfy M8 Wireless egérteszt


Az Xtrfy 2022-ben turbó fokozatba kapcsolt. Az év első felében a korábbi népszerű designok vezetéknélküli változatait dobta piacra. Az M4 Wireless és M42 Wireless tesztekkel indult az év, majd nem maradhatott ki a RocketJumpNinja együttműködésével megalkotott MZ1 Wireless sem. Némi csend következett, majd október első felében bizony már lehetett sejteni, hogy az ünnepi időszak előtt egy negyedik taggal bővül a család. Az eddigi kialakításokat kilőhettük, sejthető volt egy teljesen új megjelenéssel felvértezett perifériával indulnának harcba a karácsonyi, karácsony utáni időszakban. Ez pedig nem más, mint az Xtrfy M8, melyből vezetékes változat nincs is, ám így is bekerült a Wireless jelző a neve mögé. Nézzük is, hogy mit tud az újdonság.

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

 • Súly: 55g
 • Egyedi, szimmetrikus kialakítás 
 • Szenzor: Pixart 3395
 • Kapcsolók: Kailh GM 8.0
 • Csatlakozás: 2.4 GHz wireless / USB
 • Kábel típusa: Paracord – Xtrfy EZcord® Pro
 • Polling rate: 125/500/1000 Hz
 • CPI: 400–26000
 • Talpak: Teflon (PTFE)
 • Állítható LOD és Debounce értékek
 • Kompatibilitás: Win XP/Mac OSX 10.1
 • Akkumulátor: 300 mA – akár 75 óra üzemidő

A fenti lista valamennyire ismerős lehet, nem változtak sem a kapcsolók, sem az egérhez kapott kábel. A legfontosabb egység terén azonban némi fejlődést fedezhetünk fel. A PixArt 3370 helyett immár egy 3395 foglal helyet a burkolat alatt. Bár az előd is közel tökéletes volt, még több DPI, még magasabb IPS érték jellemzi az újdonságot. A legfontosabb fejlesztés a MotionSync lehet, mely az egér által kiküldött csomagokat kozmetikázza kicsit, ám ez némi input laggal is jár. Nem véletlen, hogy alapértelmezetten ki van kapcsolva ez a funkció az M8-ban.

Ha az utóbbi években találkoztál már Xtrfy dobozzal, akkor a M8 csomagolása nem fog nagy meglepetést okozni. Egy egyszerű, de kellemesen megdesignolt doboz fogadott minket. A tartalma sem rejt nagy meglepetéseket. Kapunk egy USB-C | USB-A kábelt, egy USB-C | USB-A átalakító dongle-t és természetesen a vezetéknélküli vevőegységet. Az ajándéktalpak nem maradhatnak ki, ám ezúttal nem kapunk keycapeket.

Külalak, gombok

Az Xtrfy több szempontból is felismerhető már az első pillanatban. A kialakítás maga nem ismeretlen, ám a szinte az egér aljáig leérő gombok már magukra hívják az átlagos felhasználók figyelmét is. Az egér alapvetően egy kis méretű példány az alig 118 mm-es hosszúságával. Kisebb kezű játékosoknak a palm sem biztos hogy akadály, ám egyértelműen a claw és fingertip felhasználóknak kedveskedett ismét a cég. Az egér magassága 38.5 mm a legmagasabb ponton, míg a szélessége 58 és 60 mm között váltakozik. Kialakítását tekintve szimmetrikus, ám a jobbkezes felhasználók vannak előnyben az bal oldalra kerül oldalsó gombok miatt. Ezúttal lyukakra nem kell készülni, ám ennek ára is lett, hiszen gyakorlatilag teljes mértékben kikerült az RGB az egérről. Ízig-vérig esportra lett teremtve a rágcsáló, ott pedig mit sem ér a csicsás fényáradat. A másik egyedi dolog, hogy a kábel csatlakozója nem az egér elején, hanem az oldalán kapott helyett. Ez első olvasásra nagyon durva mellényúlásnak tűnhet, ám a mindennapi használat alatt meglepően hamar hozzá lehetett szokni.

A görgő alatti DPI gombról is le kell mondanunk, a két fő gombon kívül a két oldalsó gomb áll csak a rendelkezésünkre. Az egér alján a szokásos Xtrfy csúszkát és a hozzá tartozó gombot találjuk, mellyel gyakorlatilag teljes mértékben a saját szájízünkre tudjuk alakítani az egeret. Itt állíthatjuk a DPI-t, a polling rate-et, a LOD-ot és természetesen itt is kapcsolhatjuk ki az egerünket. Az egér egy apró LED segítségével jelzi az éppen aktuális értékeket, a manualban természetesen ezt szépenle is vezeti nekünk a cég. Az egér alján a mostanság már standardnak tekinthető PTFE teflon talpak figyelnek, így hibátlanul csúszik az egér gyakorlatilag bármilyen felületen, a pót talpaknak hála nem kell kímélnünk sem őket, bármikor cserélhetünk egyet.

A többi specifikációban is csak ismételni tudjuk az előző bejegyzéseket. Ez azonban nem feltétlenül rossz dolog, hiszen mindhárom idén tesztelt Xtrfy periféria kiválóan teljesített. A kapcsolók ezúttal is a kínai Omron helyett Kailh GM 8.0-ak, melyek nem csak kellemesebb és határozottabb kattintási élménnyel szolgálnak, hanem jóval tovább is bírják a gyártók specifikációja szerint. Nem is volt rájuk panasz, nagyon jól tette a dolgát az összes gomb a különféle felhasználási helyzetekben. Itt sem volt eltérés a többi Xtrfy Wireless egérhez képest, jó hogy maradtak a megszokott komponenseknél az egér tervezésénél. A görgő és a görgetési élmény ezúttal is kellemes, minden lépést érezhetünk, miközben mégsem túl tolakodó.

Szenzor és teljesítmény

A specifikációkat meglátva már borítékolható volt az eredmény, hiszen korunk egyik legkiválóbb szenzora, a direkt vezeték nélküli célra kifejlesztett, a PixArt 3395 kapott helyett az M8-ban. Mindig ott a lehetőség egy hibás implementálásra, ezért nem mehetünk el teszt nélkül.

A biztonság kedvéért ráellenőriztünk a polling rate-re és egy-egy hevesebb egérrántásra, de nem tapasztaltunk sehol sem problémát. Legyen szó egy-egy keményebb Valorant Operator rántásról vagy épp egy intenzív Fortnite build fightról. A szenzort a többi 3360/3366/3389/3370/3395/3399 variánshoz hasonlóan érdemes ~1800 CPI alatt használni kompetitív körülmények között az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

Kábel

A gyártó a megszokott adapteres megoldást választotta, így minél közelebb tarthatjuk az egérhez a Wireless egységet, a stabilabb és lagmentesebb kapcsolat érdekében. Manapság az adapter egyre inkább extra, luxuscikknek tekinthető a vezeték nélküli egereknél, így jár az extra pirospont a svédeknek.

Akkor sem kell szomorúnak lennünk, ha néha töltés közben is használnák. Sőt! Az Xtrfy EZCord fantázianévre hallgató kábelének “Pro” változatát kapta meg az egér, csakúgy mint az M42, M4 Wireless esetében, a régi M42 és M4 egerekhez képest tényleg érezhető a javulás. Az EZCord és az összes “paracord” kialakítású kábel lényege, hogy a kábel gumiburkolat (vagy gumi+szövet) helyett csak egy puhább szövetborítást kap, így a merevsége, illetve súlya fényéveket javul és kevésbé zavar minket a mindennapi használat során.

Update

Az egér máris kapott egy apró Firmware frissítést, melyet IDE kattintva tölthetünk le. Az egeret kábellel kell a gépünkhöz csatlakoztatni, majd indulhat is a móka. 1-2 percen belül végez a program a firmware frissítésével. Pontos lista nincs a változásokról, feltehetőleg kisebb-nagyobb javításokat orvosolt a cég.

Verdikt

Az Xtrfy M8 ismét egy meghatározó egér a gyártó életében. Sikerült végre 55g környékére lehúzni a súlyt, úgy, hogy közben a lyukaktól is megszabadult a svéd gyártó. A szenzor most már tényleg az egyik elérhető legjobb, ám a 3370 is kiváló szolgálatot tett a többi egérben. Néhány játékosnak fájó pont lehet a hiányzó szoftver. Szerencsére a fizikai gombokkal szinte teljes mértékben testre tudjuk szabni, egyedül az extrább DPI/CPI értékeket használó felhasználók lehetnek bajban, hiszen ezt csak fix lépésekben tudjuk állítani. Most már tényleg mindenki megtalálhatja a hozzá passzoló egeret az Xtrfy kínálatában, nem is tudjuk elképzelni, hogy mi lehet a következő lépés.

Pozitív:

 • Egyedi design
 • Kiváló szenzor
 • Pehelysúly
 • Kaihl GM 8.0 kapcsolók
 • Jó anyagminőség és felépítés
 • Nem fut felesleges driver a háttérben
 • Hibátlan Wireless kapcsolat

Negatív:

 • A driver hiánya néhányaknak zavaró lehet, a manualt többször is át kell lapoznunk, hogy tökéletesen belőjük az egeret

Értékelés: 10/10 – Ajánlott vétel 

Az Xtrfy M8 Wireless elérhetősége: https://xtrfy.com/mice/m8-wireless/


Vélemény, hozzászólás?