A szimmetrikus bestia – Xtrfy M42 Wireless teszt


Az elmúlt időben az Xtrfy több nagyszerű egeret is megjelentett a piacon, a vezetékes M4 után érkezett a cserélhető hátlappal felvértezett M42, majd ezt követte a RocketJumpNinja együttműködésével megtervezett és legyártott, MZ1 névre hallgató rágcsáló. Ezek után nem volt kérdéses, hogy a Wireless egerek felé kell evezniük, melynek első példánya az M4 Wireless lett. Az Xtrfy nem csupán vezetnék nélkülivé változtatta a korábbi ergonomikus egeret, hanem extra tulajdonságokkal is felruházta azt. Állíthattuk az egér súlyeloszlását, de a hátlapot is lecserélhetnénk, ha épp ahhoz van kedvünk. Ezúttal az M42 Wireless változata érkezett a tesztpadra, nézzük is, hogy mire számíthatunk az új Xtrfy egértől.

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

 • Súly: 67g
 • Szenzor: Pixart 3370
 • Kapcsolók: Kailh GM 8.0
 • Csatlakozás: 2.4 GHz wireless / USB
 • Kábel típusa: Paracord – Xtrfy EZcord® Pro
 • Polling rate: 125/500/1000 Hz
 • CPI: 400–19000
 • Talpak: Teflon (PTFE)
 • Állítható RGB
 • Állítható LOD és Debounce értékek
 • Kompatibilitás: Win XP/Mac OSX 10.1
 • Akkumulátor: 500 mA – akár 75 óra üzemidő

Ha az utóbbi években találkoztál már Xtrfy dobozzal, akkor az M42 Wireless csomagolása nem fog nagy meglepetést okoznak. Egy egyszerű, de kellemesen megdesignolt doboz fogadott minket. A doboz tartalma sem rejt nagy meglepetéseket. Kapunk egy USB-C | USB-A kábelt, egy USB-C | USB-A átalakítót és természetesen a vezetéknélküli vevőegységet. Ezen kívül a szokásos GG és Xtrfy keycapek és ajándéktalpak sem maradhatnak ki, ennél többet nem is kívánhatna az ember. Sőt, egy csavarhúzó is segít benne nekünk majd a személyre szabás során. Mindezeket természetesen az egérhez passzoló színekben kapjuk kézhez, ebben az esetben teljesen fehér kiegészítők lapultak a dobozban

Külalak, gombok

Ha az eredeti M42 egerérrel már találkozott az ember, akkor nem igazán érheti nagy meglepetés. Egy kicsi-közepes méretű, szimmetrikus egérről beszélhetünk. Ismét lyukacsos megoldással könnyített a rágcsáló súlyán az Xtrfy, az egér oldalán is megtalálhatjuk ezeket. A görgő alatt a szokásos univerzális gomb, mellyel mindent is állíthatunk, majd a konfigolás végeztével PGDN gombként működhet tovább.

Ahogy az M4-nél, úgy az M42-nél sem kell az oldalsó gombokban csalódnunk , kellemes lenyomásúak, a méretük is kellően nagy, nem lesz gondunk az eltalálásukkal. Az egér alján az Xtrfy-től megszokott testreszabást biztosító kezelőgombokat találjuk. Itt állíthatjuk a DPI, Polling rate, RGB, LOD értékeket a saját szájízünk szerint. Az egér különböző színek segítségével jelzi az éppen aktuális értékeket, a manualban természetesen ezt szépen le is vezeti nekünk a cég. Az egér alján a mostanság már standardnak tekinthető PTFE teflon talpak figyelnek, így hibátlanul csúszik az egér gyakorlatilag bármilyen felületen, a pót talpaknak hála nem kell kímélnünk sem őket.

A kapcsolók ezúttal is a kínai Omron helyett Kailh GM 8.0-ak, melyek nem csak kellemesebb és határozottabb kattintási élménnyel szolgálnak, hanem jóval tovább is bírják a gyártók specifikációja szerint. Nem is volt rájuk panasz, nagyon jól tette a dolgát az összes gomb a különféle felhasználási helyzetekben. Itt sem volt eltérés az M4 Wireless-hez képest, jó hogy maradtak a megszokott komponenseknél az egér tervezésénél  Az RGB ezúttal visszafogottabb, mint amit megszokhattunk, de így sem okoz csalódást az M42 Wireless.

Találunk két csavarozható részt is, igazán egyedülálló funkciót köszönthetünk benne. A csavarok állításával az egér súlyközéppontját állíthatjuk, így tényleg nem áll semmi sem a személyre szabás útjában, három másik csavar segítségével pedig az egér hátsó részét cserélhetjük le. Egy másik formájú hátsó részt találunk a dobozban is, de ha nyomtatni szeretnénk egy egyedit  ahhoz is segítséget nyújt a cég, az M4-nél is biztosítottak STP fájlokat a 3D nyomtatókhok, reméljük ezúttal sem marad el.

Szenzor és teljesítmény

A specifikációkat meglátva már borítékolható volt az eredmény, hiszen korunk egyik legkiválóbb szenzora, a direkt vezeték nélküli célra kifejlesztett, a PixArt 3370 kapott helyett az Wireless M42-ben. Mindig ott a lehetőség egy hibás implementálásra, ezért nem mehetünk el teszt nélkül.

A biztonság kedvéért ráellenőriztünk a polling rate-re és tesztektönj egy-egy hevesebb egérrántásra, de nem tapasztaltunk sehol sem problémát. Legyen szó egy-egy keményebb Valorant Operator rántásról vagy épp egy intenzív Fortnite build fightról. A szenzort a többi 3360/3366/3389 variánshoz hasonlóan érdemes ~1800 CPI alatt használni kompetitív körülmények között az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

A kábel

A gyártó a megszokott adapteres megoldást választotta, így minél közelebb tarthatjuk az egérhez a Wireless egységet, a stabilabb és lagmentesebb kapcsolat érdekében.

Akkor sem kell szomorúnak lennünk, ha néha töltés közben is használnák. Sőt! Az Xtrfy EZCord fantázianévre hallgató kábelének “Pro” változatát kapta meg az egér, csakúgy mint az M4 Wireless esetében, a régi M42 és M4 egerekhez képest tényleg érezhető a javulás. Az EZCord és az összes “paracord” kialakítású kábel lényege, hogy a kábel gumiburkolat (vagy gumi+szövet) helyett csak egy puhább szövetborítást kap, így a merevsége, illetve súlya fényéveket javul és kevésbé zavar minket a mindennapi használat során.

Verdikt

Hamar feltűnhetett a korábbi M4 Wireless teszt olvasóinak, hogy rengeteg átfedés van a két bejegyzésben. Ez nem véletlen, hiszen az M4 Wirelessben bemutatott újdonságokat az M42 Wireless esetében sem hagyhatták ki, a bevált kapcsolót és szenzort pedig nem igazán lett volna érdemes lecserélni, ám a 3370-re nem is igazán van értelmes alternatíva, ami ne lenne a Razer vagy Logitech által levédve. A súly 70 gramm alá csökkent, az RGB elhagyásával a 65 alatti kategória is megcélozható lett volna. Hardcore fingertip fogást preferáló játékosok akár hátsó fedlap nélkül is használhatják az egeret, körülbelül 40 grammos súlyt elérve így.  A szoftver hiánya zavaró lehet néhány felhasználó számára, hiszen makrókat és hasonló okosságokat nem fogunk tudni állítani az egéren. Szerencsére a fizikai gombokkal szinte teljes mértékben testre tudjuk szabni, egyedül az extrább DPI/CPI értékeket használó felhasználók lehetnek bajban, hiszen ezt csak fix lépésekben tudjuk állítani. A pozitívumok és negatívumok is teljes mértékben megegyeznek az M4 Wireless-éivel, egyedül az egér formája dönthet a két egér és a később érkező MZ1 Wireless között.

Az akkumulátorra sem lehet panasz, teljesíti a gyártó által megadott értékeket, pár perc “pihenés” után automatikusan energiatakarékos módba kapcsol, így garantálva a hosszú üzemidőt.

Pozitív:

 • Kiváló szenzor
 • Kellemes súly
 • Cserélhető hátlap
 • Állítható súlyközéppont
 • Kaihl GM 8.0 kapcsolók
 • Jó anyagminőség és felépítés
 • Nem fut felesleges driver a háttérben
 • Hibátlan Wireless kapcsolat

Negatív:

 • A driver hiánya néhányaknak zavaró lehet, a manualt többször is át kell lapoznunk, hogy tökéletesen belőjük az egeret

Értékelés: 9.7/10 – Ajánlott vétel 

Az Xtrfy M42 Wireless elérhetősége: https://xtrfy.com/mice/m42-wireless-white/


Vélemény, hozzászólás?