Xtrfy K5 billentyűzet – Az ezerarcú gamer társ


Az Xtrfy pár hónapnyi szünet után április környékén ismét bedurrantotta a rakétákat és több új terméket is bejelentett. Az M42 Wireless, MZ1 Wireless mellett egy új billentyűzetről is lerántották a leplet, mely a K4 után stílusosan a K5 nevet kapta. Radikálisan változtattak az elképzeléseiken, hiszen egy teljes személyre zabható megoldásról beszélhetünk, melyet akár a saját webes felületükön is alakíthatunk, de három “Retail” változatban is megtalálható, ha nem szeretnénk órákig bajlódni a különféle kapcsolók, színek és kiegészítők kiválasztásával.

Csomagolás és a nyers technikai adatok

 • 65%-os méret
 • Teljesen személyre szabható
 • Pillanatok alatt kicserélhető Kailh Red kapcsolók
 • Strip kialakítású RGB világítás
 • Super-scan technológia az instant válaszért
 • A stabilizereket előre lekenik, így azzal nem kell foglalkoznunk
 • Két réteg szivacsot is találhatunk a billentyűzetben, mely tompítja a gépeléssel járó hangokat, zajokat
 • 841 gramm
 • 325 x 110 x 37 mm-es méret

A csomagolás az Xtrfy-nál megszokott egyszerű, de bármikor megismerhető kialakítást takarja ezúttal is. A csomagban a billentyűzeten kívül megtaláljuk a lecsatlakoztatható USB kábelt, switch és keycap leszedőt, illetve néhány extra kapcsoló is megbújik a csomagba, sosem tudhatjuk mikor kellene hirtelen.

Anyaghasználat & design

A billentyűzet Retail kiadásai között két fehér, Transparent (egyik Cherry kapcsolókkal és coiled kábellel érkezik) névre hallgató és egy fekete változatot találunk meg ám a webes felületen szabadon keverhetjük a keret, a keycapek színét, ahogyan csak szeretnénk.

A billentyűzet egy 65%-os kialakítással rendelkezik, mely nagyon kompakt, ám a 60%-os modellekkel ellentétben megtalálhatunk még rajta nyilakat vagy épp PGDW/UP és DEL gombokat is. Ideális középút a TKL és a 60%-os között. A keret leszerelhető, így azok is megtalálják számításaikat, akik nem kedvelik azt.

A billentyűzet a használat során nem recsegett, ropogott egyáltalán, a 800+ grammos is súlya is árulkodó ekkora méretnél, nem spórolták ki az anyagod a svéd szakemberek. A billentyűn találunk egy mágneses Xtrfy feliratot is, melyet szabadon lecserélhetünk akár egy általunk, 3D nyomtatóval megalkotott alkotásra is.

Annak idején a K4 RGB-je elvarázsolta az embereket, ezúttal pedig további szintre emelte azt a gyártó. Alapból gyönyörű világítást kapunk, ám egy USB2/3 kapcsoló segítségével még nagyobb fényerőt érhetünk el. Ezekhez passzolnak a fényt kiválóan átengedő ABS keycapek is, PBT-vel már nem lett volna ilyen szép az elért eredmény. A tartósság jó kérdés lehet, ám a K4-ből kiindulva nem lesz erre sem panaszunk.

Teljesítmény, használat

A Retail modellek Kaihl Red kapcsolókkal érkeznek. A Kaihl régi motoros a szakmában, már az egerekben használt GM 8.0 kapcsolólikkal is sűrűn találkozhatunk. A Red kapcsoló nevéből adódóan a Cherry hasonló színkóddal ellátott switch-éhez hasonlítható a legjobban, szintén egy lineráris megoldásról beszélhetünk. A karakterisztikájából következően viszonylag halk kapcsolóról van szó. Teljesítményre nem lehetett panasz, egyaránt megállja a helyét gépelés és játék tekintetében is. Az előre lube-ozott stabilizerek is kiválóan tették a dolgukat, érezhető volt az előzetes törődés.

A kapcsolókat hot-swap kialakításnak köszönhetően pár perc alatt cserélhetünk, az Xtrfy hivatalos weboldalán lehetőségünk is nyílik rengeteg márkából és típusból választanunk. Kompatibilitás terén 5-pines a PCB, ám a gyártó szerint 3 pines kapcsolókat is kezelni tudja a billentyűzet. Tényleg csak a képzelőerőnk szabhat határt.

Webes tervező

Az Xtrfy oldalán egy interaktív, közérthető tervezőfelület is készült azok számára, akik már gyárilag összeszerelt, kész, de teljesen egyedi billentyűzettel szeretnék meglepni magukat. A kapcsolóktól, a kereten át, egészen a kábelig mindent mi választhatunk ki, majd a munka végeztével pár kattintással meg is rendelhetjük azt. Jár a piros pont itt is.

Kábel, szoftver

Az Xtrfy meghallotta az imákat, ezúttal egy lecsatlakoztatható USB-C kábelt kapunk a billentyűzet mellé, így nem kell félnünk attól, hogy mi történik, ha valamiért megtörne használat során. A szoftver kérdést hamar lerendezhetjük, hiszen a billentyűzethez ezúttal sem jár szoftver, mindent a billentyűkombinációk segítségével kell megoldanunk. Szerencsére eléggé kézenfekvő a kézikönyv, így pillanatok alatt beállíthatjuk a világítást vagy épp néhány teljesítménnyel kapcsolatos opciót.

Firmware frissítést érdemes végeznünk a billentyűzeten, az FN+V billentyűvel kiirathatjuk az éppen aktuális verziót, majd, ha a weboldalon szereplő verzió frissebbnek bizonyul, akkor letölthetjük és pár kattintással frissíthetünk. Egyedül arra kell figyelnünk, hogy a billentyűzetünk kiosztásának (ANSI vs. ISO) megfelelő programot futtassuk le. A jelenlegi verzió (2022.06.10. – v1.02) ide kattintva tölthető le.

Verdikt

Bő két hetes használat során kiváló társnak bizonyult a billentyűzet, legyen szó több gépeléssel járó munkáról vagy épp egy-egy hardcore Valorant meccsről. A Kaihl Red kapcsolók jó választásnak bizonyultak alap kiszerelésként, bölcs döntés volt az Xtrfy részéről. A K5 képében pedig nem egy egyszerű billentyűzetet kapunk, hanem egy remek alapot, melynek továbbfejlesztésében csak a képzeletünk és a pénztárcánk szab majd határt, ám akkor sem leszünk bajban, ha a két Retail változatot nem szeretnénk tovább fejleszteni. Az RGB világítás ezúttal is brutálisan szépre sikerült, így pillanatok alatt az asztal dísze lesz a billentyű.

Pozitív:

 • Kiváló anyagminőség
 • Brutális testreszabhatóság
 • Gyönyörű RGB
 • Lecsatlakoztatható kábel
 • Állítható, gumírozott talpak
 • Nem fut felesleges driver a háttérben
 • Gépelésre és játékra is használható

Negatív:

 • A driver hiánya néhányaknak zavaró lehet, a manualt többször is át kell lapoznunk, hogy tökéletesen belőjük a billentyűzetet

Értékelés: 10/10 – Kimondottan ajánlott vétel 

Az Xtrfy K5 elérhetősége: https://xtrfy.com/keyboards/k5-compact


Vélemény, hozzászólás?