A megosztó harmadik – Xtrfy MZ1 Wireless teszt


Az elmúlt időben az Xtrfy három népszerű terméket is megjelentetett a piacon, a vezetékes egerek után végre vezetéknélküli példányokat találhatunk a friss palettán. Az M4 Wireless és M42 Wireless már tiszteletét tette a tesztpadon, így a rágcsálók közül a RocketJumpNinja együttműködésével megalkotott MZ1 Wireless hiányzott már. Szerencsére július végén megérkezett a boltok valós és virtuális polcaira. Az eddigi egerek minden jó tulajdonságát megkapta, biztatóan néz ki a specifikációs táblázat is, nézzük is, hogy mit mutat a valóság az Xtrfy legújabb egerével kapcsolatban.

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

 • Súly: 62g
 • Egyedi, levédett kialakítás 
 • Szenzor: Pixart 3370
 • Kapcsolók: Kailh GM 8.0
 • Csatlakozás: 2.4 GHz wireless / USB
 • Kábel típusa: Paracord – Xtrfy EZcord® Pro
 • Polling rate: 125/500/1000 Hz
 • CPI: 400–19000
 • Talpak: Teflon (PTFE)
 • Állítható RGB
 • Állítható LOD és Debounce értékek
 • Kompatibilitás: Win XP/Mac OSX 10.1
 • Akkumulátor: 500 mA – akár 75 óra üzemidő

A fenti lista ismerős lehet, ha valaki találkozott már az M4 vagy épp M42 vezeték nélküli változatainaik tesztjével. Ám minek változtatni azon, ami jó. A szenzor és a wireless technológia kiválóan működött az elődöknél, gyakorlatilag a forma az ami ismételten átalakult. Speciális funkcióval nem gyarapodott az MZ1 sem, de a többi egérnél sem volt hiányérzetünk.

Ha az utóbbi években találkoztál már Xtrfy dobozzal, akkor az MZ1 Wireless csomagolása nem fog nagy meglepetést okozni. Egy egyszerű, de kellemesen megdesignolt doboz fogadott minket. A tartalma sem rejt nagy meglepetéseket. Kapunk egy USB-C | USB-A kábelt, egy USB-C | USB-A átalakító dongle-t és természetesen a vezetéknélküli vevőegységet. Ezen kívül a szokásos GG és Xtrfy keycapek és ajándéktalpak sem maradhatnak ki, ennél többet nem is kívánhatna az ember. Sőt, egy csavarhúzó is segít benne nekünk majd a személyre szabás során. Mindezeket természetesen az egérhez passzoló színekben kapjuk kézhez, ebben az esetben teljesen fehér kiegészítők lapultak a dobozban.

Külalak, gombok

A legtöbb egyediséget ennél a szekciónál találjuk, hiszen a belső az mindhárom egérnél azonos. A design itt most tényleg teljesen saját, az Xtrfy a vezetékes változatnál kollaborált az egértesztek koronázatlan királyával, RocketJumpNinja-val. Hosszú hónapokig tartott a végleges forma elérésre, mely talán a megosztóbb a jelenlegi felhozatalból. Ezt a design vagy imádni fogja a tenyerünk, vagy pár perc használat után azonnal nemet mondhatunk rá. Nagyobb tenyerem ellenére is személyes kedvencek között van a kialakítás, a játékokban tapasztalt teljesítményen is érződik, hogy betalált a design.

Ha általánosítjuk a dolgot, akkor egy  kisebb méretű, szimmetrikus egérről beszélhetünk. Ismét lyukacsos megoldással könnyített a rágcsáló súlyán az Xtrfy, az egér oldalán is megtalálhatjuk ezeket. A görgő alatt a szokásos univerzális gomb, mellyel mindent is állíthatunk, majd a konfigolás végeztével PGDN gombként működhet tovább.

Ahogy az elmúlt két egérnél sem kellett, úgy most sem sem kell az oldalsó gombokban csalódnunk , kellemes lenyomásúak, a méretük is kellően nagy, nem lesz gondunk az eltalálásukkal. Az egér alján az Xtrfy-től megszokott testreszabást biztosító kezelőgombokat találjuk. Itt állíthatjuk a DPI, Polling rate, RGB, LOD értékeket a saját szájízünk szerint. Az egér különböző színek segítségével jelzi az éppen aktuális értékeket, a manualban természetesen ezt szépen le is vezeti nekünk a cég. Az egér alján a mostanság már standardnak tekinthető PTFE teflon talpak figyelnek, így hibátlanul csúszik az egér gyakorlatilag bármilyen felületen, a pót talpaknak hála nem kell kímélnünk sem őket, bármikor cserélhetünk egyet.

A többi specifikációban is csak ismételni tudjuk az előző bejegyzéseket. Ez azonban nem feltétlenül rossz dolog, hiszen mindkét periféria kiválóan teljesített. A kapcsolók ezúttal is a kínai Omron helyett Kailh GM 8.0-ak, melyek nem csak kellemesebb és határozottabb kattintási élménnyel szolgálnak, hanem jóval tovább is bírják a gyártók specifikációja szerint. Nem is volt rájuk panasz, nagyon jól tette a dolgát az összes gomb a különféle felhasználási helyzetekben. Itt sem volt eltérés a többi Xtrfy Wireless egérhez képest, jó hogy maradtak a megszokott komponenseknél az egér tervezésénél  Az RGB ezúttal visszafogottabb, mint amit megszokhattunk az eredeti példányon, de így sem okoz csalódást az MZ1 Wireless.

Találunk két csavarozható részt is, igazán egyedülálló funkciót köszönthetünk benne. A csavarok állításával az egér súlyközéppontját állíthatjuk, így tényleg nem áll semmi sem a személyre szabás útjában. A hátsó rész kicsavarozása a korábbi 3 csavar helyett immáron egy csavarral történik, így még egyszerűbb cserélgetünk őket. Egy másik formájú hátsó részt találunk a dobozban is, de 3D nyomtatót is bevehetünk a még extrább személyreszabhatóság érdekében. Remélhetőleg hamarosan a cég publikálja a szükséges fájlokat is.

Szenzor és teljesítmény

Ismét csak ismételni lehet az előző két egér tesztjét, a belső sem kapott ráncfelvarrást, felesleges költség is lett volna. A specifikációkat meglátva már borítékolható volt az eredmény, hiszen korunk egyik legkiválóbb szenzora, a direkt vezeték nélküli célra kifejlesztett, a PixArt 3370 kapott helyett az Wireless MZ1-ben. Mindig ott a lehetőség egy hibás implementálásra, ezért nem mehetünk el teszt nélkül.

A biztonság kedvéért ráellenőriztünk a polling rate-re és tesztektönj egy-egy hevesebb egérrántásra, de nem tapasztaltunk sehol sem problémát. Legyen szó egy-egy keményebb Valorant Operator rántásról vagy épp egy intenzív Fortnite build fightról. A szenzort a többi 3360/3366/3389 variánshoz hasonlóan érdemes ~1800 CPI alatt használni kompetitív körülmények között az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

Kábel

A gyártó a megszokott adapteres megoldást választotta, így minél közelebb tarthatjuk az egérhez a Wireless egységet, a stabilabb és lagmentesebb kapcsolat érdekében. Manapság az adapter egyre inkább extra, luxuscikknek tekinthető a vezeték nélküli egereknél, így jár az extra pirospont a svédeknek.

Akkor sem kell szomorúnak lennünk, ha néha töltés közben is használnák. Sőt! Az Xtrfy EZCord fantázianévre hallgató kábelének “Pro” változatát kapta meg az egér, csakúgy mint az M42, M4 Wireless esetében, a régi M42 és M4 egerekhez képest tényleg érezhető a javulás. Az EZCord és az összes “paracord” kialakítású kábel lényege, hogy a kábel gumiburkolat (vagy gumi+szövet) helyett csak egy puhább szövetborítást kap, így a merevsége, illetve súlya fényéveket javul és kevésbé zavar minket a mindennapi használat során.

Update – M42 / M4 Wireless tulajoknak is!

Végre elérkeztünk egy olyan szekcióhoz, melyben a korábbi két egérnél még nem volt példa, de azokat is érinti a dolog. Az Xtrfy július végén publikált egy frissítést a három (MZ1, M42, M4) Wireless egérhez, melyet IDE kattintva tölhetünk le. Az egeret kábellel kell a gépünkhöz csatlakoztatni, majd indulhat is a móka. 1-2 percen belül végez a program a firmware frissítésével. Pontos lista nincs a változásokról, feltehetőleg kisebb-nagyobb javításokat orvosolt a cég.

Verdikt

Ahogy az M42 Wireless teszt végén, úgy az MZ1 esetében is el lehet mondani, hogy rengeteg átfedés van a korábbi két teszttel. Ám ez koránt sem véletlen, hiszen az újdonságokat mindhárom vezeték nélküli példány megkapta, gyakorlatilag formában térnek csak el egymásból. Ez akár rosszul is elsülhetett volna, ám az M4 Wireless tesztje után már borítékolható volt, hogy ha csak valamit nagyon nem ront el a svéd gyártó, akkor három igazán kellemes rágcsáló közül választhat a nép. Ott az ergonomikus M4, a szimmetrikus, de átlagosabb formával rendelkező M42, illetve immár a meglehetősen extra designnal felvértezett MZ1. A minőségi PixArt szenzorokat évek óta nem lehet megfektetni helyes implementálás mellett, így maximum papíron hangzana csak jobban egy 3390. A súly 65 gramm alá csökkent, az RGB elhagyásával talán már 5-tel kezdődne a szám, ám sokan kedvelik, ha világít a periféria. A szoftver hiánya zavaró lehet néhány felhasználó számára, hiszen makrókat és hasonló okosságokat nem fogunk tudni állítani az egéren. Szerencsére a fizikai gombokkal szinte teljes mértékben testre tudjuk szabni, egyedül az extrább DPI/CPI értékeket használó felhasználók lehetnek bajban, hiszen ezt csak fix lépésekben tudjuk állítani. A pozitívumok és negatívumok is teljes mértékben megegyeznek az M4 Wireless-éivel, egyedül az egér formája dönthet a két egér és a később érkező MZ1 Wireless között.

A három egér közül nekem az MZ1 Wireless ált a legjobban kézre, ám ez teljesen szubjektív szempont, érdemes lehet megvétel előtt kipróbálni őket, hiszen egy bizonyos szint felett manapság már bizony csak a forma számít, a körítés nagy eséllyel “hibátlan” lesz.

Pozitív:

 • Egyedi, levédett design
 • Kiváló szenzor
 • Kellemes súly
 • Cserélhető hátlap
 • Állítható súlyközéppont
 • Kaihl GM 8.0 kapcsolók
 • Jó anyagminőség és felépítés
 • Nem fut felesleges driver a háttérben
 • Hibátlan Wireless kapcsolat

Negatív:

 • A driver hiánya néhányaknak zavaró lehet, a manualt többször is át kell lapoznunk, hogy tökéletesen belőjük az egeret

Értékelés: 10/10 – Ajánlott vétel 

Az Xtrfy MZ1 Wireless elérhetősége: https://xtrfy.com/mice/mz1-wireless/

 


Vélemény, hozzászólás?